Zoals de meesten van jullie misschien inmiddels wel weten, heb ik de pabo afgerond middels het zij-instroomtraject. Door dit tweejarig traject te doorlopen, ben ik nu bevoegd om voor de klas te staan.

Ik werkte in de zomer van 2018 al bijna tien jaar in de kinderopvang. In die jaren ben ik ongeveer viermaal van werkplek gewisseld. Bij het laatste kinderdagverblijf waar ik werkzaam was, zag ik sommige kinderen vijf dagen per week van openingstijd tot sluit gebracht worden. Ze noemden mij en mijn collega’s vaak mama en bij het ophalen werd er niet of amper gevraagd hoe hun kindje het die dag gehad had bij ons. Natuurlijk deden niet alles ouders dit, gelukkig! Ik vond dit zo sneu om te zien. Ook miste ik al tijden uitdaging in mijn werk. Ik had het niet meer naar mijn zin en wilde iets anders. Maar ja, wat dan….

Op LinkedIn zag ik een oproep dat er zij-instromers gezocht werden. Mensen die via een tweejarig traject, al vanaf de start, voor de klas mochten staan. Hiervoor moest ik een relevante afgerond HBO-diploma op zak hebben. Dit had ik. Jaren geleden had ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening afgerond.

Ik had er niet eerder over gedacht om leerkracht te worden, maar vond dit wel een hele mooie kans om weer opnieuw de schoolbanken in te gaan. Vier jaar weer studeren wilde ik niet, maar twee jaar leek mij te overzien. Ik kon niets doen en ontevreden blijven in mijn huidige werk of deze kans pakken.

Ik heb er niet heel lang over nagedacht en besloot hiervoor te gaan. Ik beantwoorde de oproep en toen ging al snel het balletje rollen. Ik zocht zelf de school uit waaraan ik het zij-instroomtraject wilde volgen, Hogeschool Rotterdam en had een gesprek bij een stichting waar ik graag wilde werken, Stichting Onderwijs Primair.

Om toegelaten te worden moest ik een geschiktheidsonderzoek afleggen. Dit onderzoek bestond uit twee onderdelen; een portfolio en een assessment. In het portfolio moest ik bewijzen dat ik aan bepaalde competenties deed die ik opgedaan had tijdens mijn werk de afgelopen jaren. Daarbij moest ik ook behaalde diploma’s voegen. Het assessment hield in dat ik een les gaf op een basisschool waarbij twee assessoren aanwezig waren die deze les beoordeelden. Na deze les werd dan besproken hoe mijn les ging en werd er dieper ingegaan op het portfolio. Eventuele onduidelijkheden kon ik verder toelichten. Daarna begon het wachten op de uitslag, die ik binnen enkele weken zou krijgen.  

Eindelijk na weken wachten was daar het verlossende antwoord; ik was toegelaten!!! Ik kon het niet geloven, want ik had het gesprek na mijn gegeven les als best pittig ervaren. Nog een keer lezen. Ja het stond er echt! Ik ging weer de schoolbanken in!!!!

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura