Een eerste bezoek aan de kapper kan voor een kind een heel avontuur zijn met een onbekend persoon die aan zijn of haar haartjes gaat zitten. Voor mijn zoontje Tom was dit niet anders. In het dorp waar ik woon in een gezellige salon aan huis, gaat Tom naar de kapper. Zijn eerste drie kappersbezoeken brachten allerlei leermomenten met zich mee. Lees je mee hoe dit verliep?

Zijn eerste ervaring met de kapper

Allereerst koos ik ervoor om Tom naar iemand te laten gaan die alleen werkt, dus niet in een drukke kapsalon met veel prikkels. Mijn aanpak om Tom voor te bereiden op de kapper begon met gedetailleerde, stapsgewijze uitleg. Van het aantrekken van onze jassen tot het ophangen ervan in de salon; ik nam Tom mee door elk klein detail om hem een helder beeld te geven van wat er zou gaan gebeuren. Toch was de eerste keer onwennig. Een vreemde man die aan zijn haar zat, een onbekende omgeving – het was begrijpelijk dat de spanning van het onbekende in Tom’s ogen te lezen was. Het schort wilde hij niet om. Hij houdt niet van dingen die strak bij zijn nek zitten. Na rustig met hem gepraat te hebben en een beetje afleiding, kon hij met een paar korte pauzes geknipt worden. 

Verkeerde timing

De tweede knipbeurt werd een les in timing. Een bezoek aan het einde van de middag bleek niet ideaal voor een al vermoeide Tom. De spanning was voelbaar, en stilzitten was geen optie. Na een wijze beslissing om de afspraak naar de volgende ochtend te verplaatsen, kregen we een uitgeslapen Tom die zijn haar met minder moeite liet knippen. Timing bleek ook een belangrijke factor.

Steeds meer vertrouwen

Met een paar knipbeurten achter de rug werd Tom geleidelijk aan vertrouwd met het kappersritueel. Zijn laatste bezoek, vanmorgen, verliep heel soepel. De kapper kon direct aan de slag, en binnen 15 tot 20 minuten was Tom klaar. De trotse blik op zijn gezicht sprak boekdelen. Het geduld van de kapper en de opgebouwde ervaringen hebben Tom geholpen om deze keer met meer zelfvertrouwen plaats te nemen in de kappersstoel.

Mooi wat uitleg, een geduldige en lieve kapper, plus een aantal positieve ervaringen al niet kunnen doen.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura