Het moederschap is een van de meest veeleisende en ook mooie dingen in het leven, en voor hoogsensitieve moeders kan dit extra uitdagend zijn. Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat gekenmerkt wordt door diepgaande emoties, een sterk gevoel van empathie en een verhoogde gevoeligheid voor prikkels. Dit betekent dat je vaak intenser reageert op de eisen van het ouderschap, wat kan leiden tot overprikkeling en een gevoel van overweldiging. Gelukkig zijn er manieren om rust te vinden te midden van de chaos en het moederschap draaglijker te maken. In deze blog deel ik drie ontspanningsoefeningen die jou kunnen helpen om je innerlijke rust te herstellen.

1. Ademhalingsoefeningen voor (meer) ontspanning

Het vervullen van je rol als moeder kan soms aanvoelen als een eindeloze achtbaanrit. Er zijn altijd dingen om te doen, kinderen om voor te zorgen en zorgen om je over te maken. Als je merkt dat stress en overprikkeling de overhand krijgen, kan een eenvoudige ademhalingsoefening helpen om je innerlijke rust te herstellen.

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een geweldige manier om te ontspannen. Hier is hoe je het doet:

 • Ga ergens rustig zitten of liggen.
 • Sluit je ogen en adem in door je neus gedurende 4 tellen.
 • Houd je adem 7 tellen vast.
 • Adem dan langzaam uit door je mond gedurende 8 tellen.

Herhaal deze cyclus een paar keer. Terwijl je deze oefening doet, concentreer je op je ademhaling en probeer je al je zorgen en gedachten los te laten. Deze simpele oefening kan je helpen om stress te verminderen en je geest tot rust te brengen.

2. Mindfulness meditatie voor inzicht en meer rust

Je hebt vaak de neiging om je zorgen te maken over de toekomst of het verleden, en dit kan bijdragen aan gevoelens van overprikkeling. Mindfulness meditatie is een krachtige techniek die je kan helpen om in het moment te leven en je gedachten en emoties zonder oordeel te observeren. Het doel is om je bewust te worden van je huidige ervaringen en inzicht te krijgen in je gedachten en gevoelens.

Om te beginnen met mindfulness meditatie, volg deze stappen:

 • Zoek een rustige plek waar je niet gestoord zult worden.
 • Ga zitten of liggen in een comfortabele positie.
 • Sluit je ogen en begin met aandacht te besteden aan je ademhaling. Observeer hoe je adem in en uit stroomt, zonder te proberen het te veranderen.
 • Terwijl gedachten opkomen, laat ze gewoon komen en gaan zonder je eraan vast te klampen. Breng je aandacht steeds weer terug naar je ademhaling.

Doe deze meditatie dagelijks, bij voorkeur op een vast tijdstip, en je zult merken dat je meer innerlijke rust ervaart.

3. De natuur ingaan

Een andere krachtige manier om tot rust te komen, is tijd doorbrengen in de natuur. De natuur biedt een natuurlijke helende omgeving die kan helpen om stress te verminderen en je energie te vernieuwen. Hier zijn enkele manieren waarop je van de natuur kunt genieten:

 • Wandelingen in de natuur: Regelmatig wandelen in het bos, een park of langs het water kan rustgevend zijn. Geniet van de geluiden van vogels en de geur van bomen terwijl je je gedachten verlicht. Probeer tijdens je wandeling in het hier en nu te blijven, zonder je zorgen te maken over de toekomst of het verleden.
 • Tuinieren: Als je de ruimte hebt, overweeg dan om een kleine tuin aan te leggen. Tuinieren kan therapeutisch zijn en je helpen om in contact te komen met de aarde.
 • Buiten spelen met je kinderen: Combineer qualitytime met je kinderen met tijd in de natuur door samen te spelen in de tuin, het park of op het strand. Kinderen zijn van nature gefascineerd door de natuur, en hun verwondering kan jou ook met een frisse blik weer naar dingen laten kijken.
 • Picknicken: Organiseer een gezinspicknick in het park en geniet van de frisse lucht en de ontspannen sfeer.
 • Kamperen in het wild: Als je de kans hebt om de wildernis op te zoeken, kan kamperen in de natuur een geweldige manier zijn om volledig los te koppelen van het dagelijkse leven en je weer te verbinden met de natuur.

De natuur biedt een fijne ontsnapping aan de drukte en eisen van het moederschap. Het is een plek waar je je kunt opladen, je gedachten kunt ordenen en kunt genieten van de mooie wereld om je heen.

Jij verdient rust en ontspanning

Hoogsensitieve moeder, je bent ongelooflijk krachtig en zorgt met veel liefde voor de ander. Het is ook belangrijk om voor jezelf te zorgen, te midden van de uitdagingen van het moederschap. Deze ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om je innerlijke rust te herstellen en een evenwicht te vinden tussen de eisen van het ouderschap en je behoefte aan persoonlijke welzijn.

Dus onthoud: adem in, probeer mindfulness, en zoek de natuur op. Je verdient deze momenten van rust en ontspanning. Ze zullen niet alleen jou ten goede komen, maar ook je gezin.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura