Als hoogsensitieve leerkracht sta je vaak voor uitdagende situaties waarin je de emoties van je leerlingen moet begrijpen en er effectief op moet reageren. Neem bijvoorbeeld een ochtend in de klas waarin je opmerkt dat een van je leerlingen, Tim, stiller is dan normaal en zich terugtrekt. Je voelt meteen een zwaarte in de klas hangen en vraagt je af wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Dankzij je ontwikkelde emotionele intelligentie ben je in staat om niet alleen de emoties van Tim waar te nemen, maar ook je eigen gevoelens van zorg en bezorgdheid te erkennen. Je beseft dat Tim mogelijk worstelt met iets waar hij moeilijk over kan praten, en je voelt de stress van de onzekere situatie. In plaats van overweldigd te raken, besluit je rustig te blijven en eerst te observeren.

Door empathie toe te passen, probeer je de situatie vanuit Tims perspectief te begrijpen. Je herinnert je een eerder gesprek waarin Tim zijn angst om in groepen te praten heeft gedeeld, en je realiseert je dat dit mogelijk een trigger kan zijn voor zijn teruggetrokken gedrag vandaag. Met deze inzichten benader je Tim na de les voorzichtig en discreet, en bied je hem de mogelijkheid om met je te praten in een rustige omgeving.

Dit voorbeeld illustreert hoe het ontwikkelen van emotionele intelligentie je als hoogsensitieve leerkracht in staat stelt om niet alleen de emoties van je leerlingen waar te nemen, maar ook om er effectief op te reageren. Door zelfbewustzijn en empathie toe te passen, creëer je een ondersteunende leeromgeving waarin iedereen zich gehoord en begrepen voelt.

Wil je meer leren over het ontwikkelen van emotionele intelligentie en effectief omgaan met de emoties van je leerlingen? Dan nodig ik je uit om deel te nemen aan mijn online cursus ‘Sensitief Sterk’. In deze cursus leer je niet alleen hoe je je emotionele intelligentie verder kunt ontwikkelen, maar krijg je ook praktische tips en strategieën om een ondersteunende en empathische leerkracht te zijn. Schrijf je nu in door te mailen naar reikibyrenes@gmail.com en ontdek hoe je een verschil kunt maken in het leven van je leerlingen!

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura