Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoe verschillend het klinkt wanneer je het woordje “moeten” door “willen” of “mogen” vervangt.

Bijvoorbeeld: Ik moet vandaag naar twee verjaardagen. Of: Ik mag/wil vandaag naar twee verjaardagen.

In het voorbeeld met het woordje “moeten” klinkt het alsof je hier totaal niet op zit te wachten en je tegen je zin gaat. Terwijl het andere voorbeeld meer vriendelijkheid vertoont. Je kiest ervoor om naar de verjaardagen te gaan.

Ook in je werk kun je veel ervaren als “moeten”. Wanneer je het gevoel hebt dat iets moet, ervaar je minder welbevinden. Welbevinden is de mate waarin je je tevreden voelt over je leven. Wanneer je je taken beter laat aansluiten bij je intrinsieke motivatie en persoonlijke waarden, ervaar je meer plezier. Vaak hoef je hiervoor alleen maar je perspectief te veranderen. Niet eens de taak zelf.

Welke behoeften vervul jij op je werk? Leuk contact met collega’s? Met wie werk je en wie help je met je werk? Welke persoonlijke waarden van jou passen bij deze taken/dit werk? Soms benut je misschien niet al je capaciteiten optimaal, maar kun je wel een bijdrage leveren aan zaken die voor jou belangrijk zijn. Die voldoen aan je persoonlijke waarden. Door je perspectief te veranderen, kun je meer plezier aan je werk beleven en krijg je er weer energie van.

Dus kijk welke waarden bij jou passen en of deze tot zijn recht komen bij het uitvoeren van je werkzaamheden. Naast dit bedrijf, werk ik in het onderwijs. Een paar van mijn persoonlijke waarden zijn; veiligheid, vertrouwen en persoonlijke groei. Ik wil dat de leerlingen zich veilig voelen om te leren, waarbij je fouten hoort te maken. Want hier leer je van. De omgeving zo te maken dat zij dit durven. Ook wil ik dat de leerlingen mij vertrouwen. Dat zij met alles bij mij terecht kunnen en dat ik er ben om hen te ondersteunen. Ten slotte vind ik het heel belangrijk dat iedere leerling zich persoonlijk ontwikkelt. Naast de standaardvakken verder kijken naar wat iedere leerling voor moois te brengen heeft op deze wereld. Wat zijn of haar talent is en deze te helpen ontwikkelen. School is zoveel meer dan alleen taal en rekenen. Hierover later meer.

Gebruik jij meer het woord “moeten”? Was jij je hier bewust van? Welke persoonlijke waarden tellen bij jou mee op je werk? Mooi om hier eens bij stil te staan.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura