Als hoogsensitieve leerkracht is het soms een uitdaging om de prikkels van een drukke schooldag te beheersen. Tussen de lessen, interacties met leerlingen, en alle andere verantwoordelijkheden, kan het moeilijk zijn om een moment van rust te vinden. In deze blog deel ik een eenvoudige mindfulnessoefening die speciaal is ontworpen voor jou, samen met een waardevolle toevoeging voor meer ontspanning.

Een fijne mindfulnessoefening voor jou

  1. Begin met het vinden van een rustige plek waar je even kunt ontsnappen aan de drukte. Dit kan je eigen klaslokaal zijn als het even stil is, of zoek een andere stille ruimte op.
  2. Begin door je bewust te worden van je lichaam. Voel de grond onder je voeten, merk op hoe je zit of staat. Neem even de tijd om jezelf te aarden in het hier en nu.
  3. Sluit je ogen als dat comfortabel voor je is, of houd ze zachtjes gericht op een punt voor je. Richt nu je aandacht op je ademhaling. Voel de lucht in en uit stromen. Merk op hoe je buik of borst zich uitzet bij inademing en weer samentrekt bij uitademing.
  4. Neem een paar diepe ademhalingen. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Probeer langzaam en diep te ademen. Met elke inademing vul je jezelf met frisse energie. Bij elke uitademing laat je spanning en zorgen los.
  5. Als je merkt dat je gedachten afdwalen (wat volkomen normaal is), breng dan je aandacht terug naar je ademhaling. Laat oordelende gedachten voorbijgaan en focus op het hier en nu.
  6. Herhaal deze ademhalingsoefening gedurende 5-10 minuten, afhankelijk van de tijd die je hebt. Het is een kort moment, maar het kan een aanzienlijke impact hebben op je gemoedstoestand en energieniveau.
  7. Als je klaar bent, open langzaam je ogen en neem een moment om te voelen hoe je je nu voelt. Merk op of er enige verandering is in je gemoedstoestand.

Bonusoefening: een bodyscan voor diepere ontspanning

Een extra oefening die je kunt proberen is een korte bodyscan. Zittend of staand, richt je aandacht op verschillende delen van je lichaam, beginnend bij je tenen en langzaam omhoog werkend. Merk op hoe elk deel van je lichaam aanvoelt en probeer eventuele spanning los te laten. Deze bodyscan kan een diepere staat van ontspanning bevorderen.

Deze korte mindfulnessoefeningen kunnen gemakkelijk in je dag worden opgenomen, zelfs tijdens een korte pauze tussen lessen. Het zijn waardevolle tools om even te ontsnappen aan de hectiek en jezelf een moment van rust te gunnen. Experimenteer en ontdek wat het beste voor jou werkt.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura