Hoogsensitiviteit kan zowel een zegen als een vloek zijn. Aan de ene kant kan het je gevoeliger maken voor de schoonheid van de wereld om je heen en diepgaande verbindingen met anderen mogelijk maken. Aan de andere kant kan het je ook vatbaarder maken voor overprikkeling en emotionele uitputting. Voor hoogsensitieve moeders kan het opvoeden van kinderen extra uitdagend zijn omdat het zoveel energie en aandacht vergt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je overprikkeling kunt voorkomen en jezelf hiertegen kunt beschermen. In deze blog deel ik 10 waardevolle tips die speciaal gericht zijn op hoogsensitieve moeders om hen te helpen hun energie te behouden en overprikkeling te voorkomen.

Hier volgen ze:

  1. Plan rustmomenten in: Het is belangrijk dit regelmatig te doen. Dit kan een moment van meditatie zijn, een wandeling in de natuur, of simpelweg even alleen zijn met een goed boek. Door regelmatig tijd te nemen om te ontspannen, kan je je stressniveau verlagen en je geest kalmeren.
  2. Vermijd te veel prikkels: Probeer drukke plekken en andere situaties met veel prikkels zoveel mogelijk te vermijden of beperk de tijd die je doorbrengt op deze plaatsen.
  3. Creëer een rustige omgeving: Probeer bijvoorbeeld te zorgen voor een opgeruimde woonkamer, een rustgevende slaapkamer of een stille werkruimte.
  4. Leer grenzen stellen: Het is belangrijk om grenzen te stellen en duidelijk te communiceren wat wel en niet werkt voor je. Bijvoorbeeld: vraag om stilte of vraag om even alleen te zijn, zonder schuldgevoel.
  5. Maak gebruik van hulpmiddelen: Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om overprikkeling te voorkomen, zoals oordopjes, noise-cancelling hoofdtelefoons of meditatie-apps. Probeer alles uit en kijk wat het beste werkt voor jou.
  6. Beweeg en sport regelmatig: Beweging en sporten kunnen helpen om stress te verminderen en een positief effect hebben op je humeur. Ga bijvoorbeeld wandelen of volg yogalessen.
  1. Maak gebruik van aromatherapie: Geuren kunnen een rustgevend effect hebben op je zenuwstelsel en je helpen te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld een essentiële olie diffuser, of een geurkaars met een ontspannende geur zoals lavendel.
  2. Eet gezond en drink voldoende water: Een gezonde en gebalanceerde voeding kan helpen om je energielevels stabiel te houden en je lichaam gezond te houden. Zorg dat je voldoende water drinkt en vermijd stimulerende stoffen zoals cafeïne of suiker, omdat deze je zenuwstelsel kunnen overstimuleren.
  3. Zoek steun en begrip bij anderen: Hoogsensitieve moeders kunnen zich soms overweldigd voelen door hun gevoeligheid. Zoek steun en begrip bij anderen die je kunnen steunen en begrijpen. Dit kunnen vrienden, familieleden of een therapeut zijn.
  4. Maak gebruik van positieve affirmaties: Positieve affirmaties kunnen helpen om je zelfvertrouwen te versterken en je geest te kalmeren. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een affirmatie te herhalen zoals “Ik kan dit” of “Ik accepteer mezelf zoals ik ben”.

Hopelijk helpen deze tips je om overprikkeling te voorkomen en je beter te voelen in hun dagelijks leven. Vergeet niet dat iedereen anders is, dus het is belangrijk om te kijken wat voor jou werkt.

Heb jij alle tips al geprobeerd? Welke past het beste bij jou?

Wil je hier hulp bij, stuur dan een mailtje naar reikibyrenes@gmail.com

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura