Als hoogsensitieve moeder kan het een uitdaging zijn om het ouderschap te combineren met een carrière. De voortdurende stroom van prikkels, de behoefte aan rust en de intense emoties kunnen soms overweldigend zijn. Met de juiste strategieën en mindset kun je als hoogsensitieve moeder in het werkende leven een gebalanceerd bestaan creëren waarin je succesvol bent op je werk en volop kunt genieten van het ouderschap.

  1. Ken je grenzen: Als hoogsensitieve moeder is het essentieel om je grenzen te kennen en deze te respecteren. Weet wat je energie geeft en wat je energie kost. Leer nee te zeggen tegen overbelasting en overmatige verantwoordelijkheden. Communiceer duidelijk met je werkgever en collega’s over je behoeften en zoek naar manieren om een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven.
  2. Creëer ondersteunende routines: Het hebben van vaste routines kan enorm helpen om een gevoel van structuur en stabiliteit te creëren in je dagelijks leven. Plan momenten van zelfzorg in, zoals meditatie, beweging of ontspanningsoefeningen, om jezelf op te laden en stress te verminderen. Stel realistische doelen en maak gebruik van tools zoals to-do-lijsten of planning-apps om je werklast beter te organiseren.
  3. Maak gebruik van flexibiliteit: Als hoogsensitieve moeder in het werkende leven is het belangrijk om gebruik te maken van flexibiliteit op je werk. Bespreek de mogelijkheden voor flexibele werktijden, thuiswerken of parttime werken, indien haalbaar. Dit kan je helpen om je energie beter te beheren en een betere balans te vinden tussen werk en gezin.
  4. Zoek steun en connectie: Zoek naar steun en connectie met andere hoogsensitieve moeders. Sluit je aan bij online communities, volg workshops of ga naar bijeenkomsten waar je gelijkgestemde mensen kunt ontmoeten. Het delen van ervaringen en tips met anderen kan enorm waardevol zijn en je helpen om je minder alleen te voelen in je uitdagingen als hoogsensitieve moeder in het werkende leven.
  5. Prioriteiten stellen: Als hoogsensitieve moeder in het werkende leven is het belangrijk om je prioriteiten helder te hebben. Identificeer de belangrijkste gebieden in je leven, zoals je gezin, jezelf, je carrière en andere aspecten die voor jou belangrijk zijn. Richt je aandacht en energie op wat echt van waarde is en wees bereid om los te laten wat minder belangrijk is. Dit zal je helpen om een betere balans te vinden en je te richten op wat er werkelijk toe doet.
  6. Creëer een ondersteunend netwerk en je omgeving: Om balans te vinden als hoogsensitieve moeder in het werkende leven, is het belangrijk om een ondersteunend netwerk te creëren. Zoek naar mensen in je omgeving die je kunnen ondersteunen, zowel op het werk als thuis. Bespreek je uitdagingen en behoeften met je partner, familie of vrienden. Misschien kunnen zij je helpen met taken of kun je een beroep doen op een oppas of kinderopvang om wat tijd voor jezelf vrij te maken.
  7. Leer om hulp te vragen: Als hoogsensitieve moeder kan het moeilijk zijn om hulp te vragen, maar het is essentieel om een goede balans te behouden. Durf om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt, of het nu gaat om hulp bij het huishouden, oppas voor je kinderen of ondersteuning op het werk. Het is geen teken van zwakte, maar juist een teken van zelfzorg en slimme planning.
  8. Creëer momenten van rust: Hoogsensitieve moeders hebben regelmatig momenten van rust nodig om overstimulatie te voorkomen. Plan bewust rustmomenten in je dag, waarin je even kunt ontspannen en opladen. Dit kan een korte wandeling zijn, een moment van meditatie of gewoon even stilstaan en diep ademhalen. Zorg ervoor dat je deze momenten als prioriteit behandelt en laat je niet meeslepen door de drukte van het werkende leven.
  9. Leer los te laten: Als hoogsensitieve moeder is het belangrijk om te leren loslaten en jezelf niet te laten meeslepen door perfectionisme of de behoefte om alles onder controle te houden. Accepteer dat je niet alles kunt doen en dat het oké is om af en toe iets los te laten. Focus op wat echt belangrijk is en geef jezelf toestemming om te genieten van het ouderschap en je carrière, zonder je schuldig te voelen.

Als hoogsensitieve moeder in het werkende leven is het mogelijk om een harmonieus bestaan te creëren waarin je zowel kunt genieten van het ouderschap als succesvol kunt zijn op je werk. Door bewust te zijn van je grenzen, het creëren van ondersteunende routines, het benutten van flexibiliteit, het zoeken naar steun en connectie, het stellen van prioriteiten, het opbouwen van een ondersteunend netwerk, het durven vragen om hulp, het creëren van momenten van rust en het leren loslaten, kun je een evenwicht vinden tussen werk en gezin. Deze waardevolle tips helpen je om het leven te leiden dat je als hoogsensitieve moeder in het werkende leven verlangt.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura