Bij hoogsensitieve kinderen komt alles intenser binnen, waardoor ze kwetsbaarder zijn dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn eerder overprikkeld waardoor zij ook sneller boos worden of bijvoorbeeld schrikken van harde geluiden. In nieuwe situaties valt op dat zij (erg) angstig zijn. Aan de andere kant zijn hoogsensitieve kinderen vaak creatief, nieuwsgierig, zorgzaam, hebben een zeer scherp waarnemingsvermogen en zijn erg wijs voor hun leeftijd.

Waardeer je kind om wie hij of zij is. Benoem niet alleen de resultaten maar ook de weg naar toe en de kwaliteiten van je kind die je ziet, als; geduld, doorzettingsvermogen, respect tonen, et cetera. Op deze wijze stimuleer je deze kwaliteiten ook.

Praat met je kind(eren) over hoogsensitiviteit. Leer hen ermee omgaan zodat zij het zien als een kwaliteit, wat het in principe ook is. Ga samen met je kind na in welke situaties hij/zij snel overprikkeld raakt en kijk wat zou kunnen helpen.

Visualisaties werken goed bij kinderen vanaf vijf jaar ongeveer. Hierdoor leren zij beter te luisteren naar wat hun lichaam aangeeft en wat zij allemaal oppikken aan prikkels. Je kunt je kind begeleiden met visualiseren dat er een luchtbel om hem of haar heen komt, in een mooie kleur, waar niets in kan komen. Zij zitten veilig beschermd hierin. Ook kun je visualiseren dat er een zonnetje in de buik zit. Laat je kind zijn of haar handen op de buik leggen en voelen hoe zijn of haar buik op en neer gaat. Bij iedere ademhaling wordt het zonnetje groter, net zolang totdat de hele luchtbel vol zit. Leer je kind aan dat dit ook ingezet kan worden bij andere situaties dan drukte, zoals nieuwe dingen die heel spanning gevonden worden of iets waar je kind tegenop ziet. Door te visualiseren worden ook de creativiteit, de verbeeldingskracht en het concentratievermogen geoefend.

Vertoont je kind ongewenst gedrag, kun je volgens Connirae Andreas, een Amerikaanse schrijfster op het gebied van NLP, het beste de volgende vier stappen volgen:

  1. Beperk of stop het ongewenste gedrag zo snel mogelijk.
  2. Kijk wat het kind wil bereiken; de positieve intentie erachter. (Bijvoorbeeld een kind sloeg de ander omdat zijn speelgoed afgepakt werd.)
  3. Bevestig dat je het gehoord hebt of stem hiermee in. (Het is belangrijk mijn speelgoed te beschermen.)
  4. Ga met je kind na welke andere manieren er zijn om zijn of haar positieve intentie te bereiken.

Effecten van het volgen van deze stappen op de lange termijn zijn dat het kind weet dat hij/zij goede bedoelingen heeft. Omdat hij/zij gezien wordt en er geluisterd wordt voelt hij/zij zich goed. Wanneer het kind alleen maar hoort dat hij iets niet mag, of dat je als ouder boos wordt, draagt dit niet bij aan een positief zelfbeeld. Natuurlijk mag je kind niet alles doen maar door te kijken wat er achter het gedrag zit, voelt je kind zich begrepen. Vanuit het perspectief van het kind is slaan, duwen, schoppen en dergelijke vaak de enige manier die het kan bedenken om iets te bereiken wat hij/zij wil. Ook gaat je kind door deze stappen te kennen ook anders over andere kinderen denken. Wanneer een ander slaat of duwt, zien zij nu in dat zij iets willen bereiken. Dat zij op deze wijze iets willen vertellen. Ten slotte leert het kind ook o creatieve oplossingen te bedenken om een probleem op te lossen. Van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag.

Help je kind door hem het vertrouwen te geven om zijn of haar eigen problemen op te lossen. Hierdoor krijgen zij vertrouwen in hun eigen kracht. Kinderen kunnen en weten vaak meer dan wij denken.

Luister en ga niet direct adviezen geven. Laat merken dat je hem of haar begrijpt. Toon begrip wanneer je kind zijn gevoelens uit. Geef de ruimte hier ook voor. Natuurlijk is het daarnaast ook belangrijk om grenzen te stellen. Dit geeft je kind duidelijkheid en veiligheid. Komt je kind uit school met een driftbui en smijt hij zijn spullen door de kamer, is je eerste reactie vaak om hier iets van te zeggen. Vaak vergroot dit alleen maar meer de boosheid. Ga als ouder even voorbij aan het gooien met de jas of tas en vraag naar wat er zo vervelend is of waarom hij zo boos is. Je kind kan even uitrazen, weet dat hij/zij bij jou terecht kan met zijn of haar verhaal zodat jullie er samen over kunnen praten. Leer kinderen met hun gevoelens om te gaan en ze niet weg te stoppen. Kijk ook hoe je kind een volgende keer met die boosheid om kan gaan in plaats van met spullen te gooien.

Zorg als ouder goed voor jezelf. Ben jij in balans dan kun je je kind de rust en veiligheid bieden die nodig is. Je kind reageert namelijk zeer sterk op stress bij jou als ouder. Je vangt ook de signalen van je kind eerder op en weet wat het beste werkt voor je kind wanneer je goed luistert naar je intuïtie en hierop vertrouw. Vraag hulp indien nodig.

Kinderen hebben jou nodig als ouder. Om hun helpen de wereld en vooral zichzelf te begrijpen met hun hoogsensitiviteit. Ben er voor hen, ook al is het soms lastig en vraagt het veel van je geduld. Help je kind zich te uiten en te begrijpen dat er veel prikkels binnen komen. Doe samen de visualisaties zodat je kind leert zich te beschermen. Luister naar hen. Met deze tips maak je het voor jezelf, en zeker voor je kind, allemaal een stukje makkelijker. Hoe fijn is dit!

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura