Hoe redden zij zich in nieuwe situaties en op andere plekken? Een korte uitleg en tips om je zoon of dochter hierin te ondersteunen.
Zij voelen zich niet meteen op hun gemak in een nieuwe situatie of op een nieuwe plek. Bij een toets kan je zoon of dochter het zo vervelend vinden om misschien een fout antwoord te geven en hierdoor zo blijven twijfelen, dat hij/zij niet verder gaat en de toets niet op tijd af heeft. Bij een uitje of nieuwe plek gaat hij of zij eerst even rustig aan de kant toekijken om daarna voorzichtig mee te doen.
Hoogsensitieve kinderen hebben tijd nodig om zich ervan te verzekeren dat een nieuwe situatie niet gevaarlijk is. Ze kijken langer de kat uit de boom. Zij willen liever in kleine stapjes de nieuwe situatie onderzoeken tot zij zich zeker genoeg voelen. Anderen begrijpen dit misschien niet altijd. Hierom kan het handig zijn om je kind te leren aan anderen uit te leggen dat zij meer tijd nodig hebben. Dit is natuurlijk makkelijker bij kinderen die al iets ouder zijn. Daarbij is het handig wanneer je kind leert aan te geven hoe iets voor hem/haar is en wat hij/zij nodig heeft. Je kind kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik vind het een beetje spannend om op schoolreis te gaan want ik weet niet wat ik kan verwachten. Ik ga als we aankomen niet direct in een attractie maar kijk liever eerst even rond.” Op deze manier geeft je zoon of dochter anderen een kijkje in zijn/haar denkwijze en begrijpen zij je kind beter.
Wat jij als ouder kunt doen om je kind te ondersteunen wanneer hij/zij iets nieuws gaat doen of naar een nieuwe plek gaat?
Wanneer de nieuwe plek waar hij/zij met school bijvoorbeeld naartoe gaat, denk aan een sportdag op de voetbalclub, vlakbij huis ligt, is het een idee om vast te gaan kijken. Op deze manier weet je zoon of dochter al hoe alles eruit ziet, waar de velden zijn, waar de wc en kantine zijn, zodat dit al geen verrassing meer voor hen is. Hierdoor haal je al veel spanning weg bij hem of haar. Ook het doornemen van het programma (indien deze bekend is) kun je alvast doorspeken zodat hij/zij weet wat er allemaal gaat gebeuren. Indien je dit niet hebt, kun je de situatie ook met de leerkracht bespreken, zodat hij/zij het misschien klassikaal doorneemt of jou of je kind even inlicht. Geef ook aan je kind aan dat het prima is wanneer hij/zij even wat langer kijkt, voordat meegedaan wordt aan de activiteit bijvoorbeeld.
Je kunt ook met je zoon of dochter oefenen om zich te uiten tegen zijn of haar klasgenoten. Door dit te oefenen krijgen jij en je kind ook meer inzicht in de denkwijze. Het is belangrijk om goed te blijven praten en hem/haar om te leren gaan met nieuwe dingen. Geef je kind een beetje houvast.
Recente reacties