Als hoogsensitieve moeder heb je een bijzondere gave: je bent in staat om de gevoelens van je kind feilloos aan te voelen. Deze intuïtie stelt je in staat om een diepere verbinding met je kind op te bouwen en hen de liefdevolle steun te bieden die ze nodig hebben. In deze blog delen we praktische tips om je te helpen de gevoelens van je kind beter aan te voelen en hier op een positieve manier op te reageren.

 1. Wees alert op non-verbale signalen: Let op de lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stemmingsveranderingen van je kind. Soms spreken kinderen hun gevoelens niet direct uit, maar geven ze subtiele signalen af die laten zien hoe ze zich echt voelen.
 2. Luister actief: Neem de tijd om echt naar je kind te luisteren. Geef hen je volledige aandacht zonder afleiding. Stel open vragen en moedig hen aan om hun gevoelens te uiten. Door goed te luisteren, laat je zien dat je hun gevoelens serieus neemt.
 3. Toon empathie: Probeer jezelf in de schoenen van je kind te plaatsen en begrip te tonen voor wat ze doormaken. Laat hen weten dat hun gevoelens normaal zijn, er mogen zijn. Geef ze het vertrouwen dat ze altijd bij jou terecht kunnen om over hun gevoelens te praten.
 4. Creëer een veilige omgeving: Zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving waarin je kind zich vrij voelt om zijn of haar gevoelens te uiten. Maak duidelijk dat emoties er mogen zijn en dat je er bent om te ondersteunen.
 5. Wees geduldig: Het kan soms tijd kosten voordat je kind zich op zijn gemak voelt om zijn of haar gevoelens met je te delen. Forceer niets en geef ze de ruimte die ze nodig hebben. Blijf geduldig en blijf beschikbaar voor wanneer ze er klaar voor zijn.
 6. Leer je eigen grenzen kennen: Hoogsensitieve moeders hebben vaak een sterke intuïtie, maar het is ook belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Zorg voor voldoende zelfzorg en erken wanneer je overprikkeld raakt. Neem de tijd om op te laden, zodat je er op je best kunt zijn voor je kind.
 7. Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren veel door observatie. Laat zien hoe jij omgaat met je eigen emoties en gevoelens. Door open te zijn over je eigen gevoelens en op een gezonde manier met emoties om te gaan, geef je je kind een waardevol voorbeeld om te volgen.
 8. Gebruik creatieve expressie: Kinderen uiten zich soms gemakkelijker door middel van creatieve activiteiten, zoals tekenen, schilderen of spelen met klei. Moedig je kind aan om op deze manier zijn of haar gevoelens te uiten en bied een veilige ruimte waarin dit kan gebeuren.
 9. Houd rekening met overprikkeling: Hoogsensitieve kinderen zijn gevoeliger voor overprikkeling. Let op tekenen van overstimulatie, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid of terugtrekgedrag. Creëer rustige momenten en een prikkelarme omgeving waarin je kind kan ontspannen en tot zichzelf kan komen.
 10. Leer je kind zelfregulatie: Help je kind bij het ontwikkelen van vaardigheden om met zijn of haar eigen gevoelens om te gaan. Leer ze ademhalingstechnieken, mindfulness-oefeningen of andere strategieën die hen kunnen helpen kalmeren wanneer ze overweldigd zijn.
 11. Betrek je kind bij besluitvorming: Geef je kind een gevoel van autonomie en eigenaarschap over zijn of haar eigen gevoelens. Bespreek samen oplossingen en strategieën om met moeilijke emoties om te gaan. Dit vergroot het zelfvertrouwen en de veerkracht van je kind.
 12. Vier de gevoeligheid: Benadruk de positieve aspecten van hoogsensitiviteit en de unieke gaven die het met zich meebrengt. Leer je kind dat gevoelig zijn een kracht is en geen zwakte. Zo ontwikkelen ze een positieve houding ten opzichte van hun eigen gevoeligheid.

Onthoud dat elke ouder-kindrelatie uniek is en dat je de beste gids bent voor je eigen kind. Door bewust te zijn van de gevoelens van je kind en hier met liefde en begrip op te reageren, leg je de basis voor een sterke band en een gezonde emotionele ontwikkeling. Blijf vertrouwen op je intuïtie en weet dat jouw zorg en aandacht van onschatbare waarde zijn voor je hoogsensitieve kind.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura