Hoe is het evenwicht bij jou wat betreft geven en ontvangen? Is dit evenredig? Of valt hier nog aan te werken, zodat je meer in balans blijft?

Doordat je veel oppikt van een ander en hierdoor snel doorhebt hoe een ander zich voelt, kun je de behoefte voelen de ander te helpen. Dit is natuurlijk prima, mits de ander dit ook wil én jij niet aan je eigen behoeften voorbij gaat. Vaak zie ik dat eerst een ander wordt geholpen, maar je jezelf vergeet. Jij komt op de laatste plek. Dit houd je een tijdje vol totdat je lichaam heel duidelijk aangeeft; tot hier en niet verder. Je bent dan allang over je eigen grenzen heen gegaan en hebt tot dan toe alle signalen genegeerd die je lichaam je aangaf. Je bent ook aan je eigen emoties voorbij gegaan, die zich inmiddels hebben vastgezet in je lichaam. Houd dus goed in de gaten dat je ook aan jezelf denkt. Zorg je goed voor jezelf, dan pas kun je goed voor de ander zorgen en heb je ook echt iets te geven. Dit gaat ook doorwerken in je leven. De mensen die eerst zo op je leunden en alleen maar “namen”, zullen meer uit je leven verdwijnen. Je krijgt er meer mensen voor terug die ook in evenwicht zijn en jou ook iets kunnen bieden zoals aandacht en een luisterend oor. Ben je meer in balans, heb je ook meer oog voor wat je intuïtie je vertelt. 

Vaak zijn er allemaal problemen gecreëerd door een ander uit angst voor verandering. Zij “manipuleren” zelf situaties zodat zij veilig in hun comfortzone kunnen blijven. Waak ervoor dat je goed kijkt of een persoon die je wilt helpen ook daadwerkelijk verandering wilt. Anders geef je duidelijk je grens aan zodat je niet meegetrokken wordt in de negativiteit die hierbij hoort, wat de problemen van de ander nog versterkt. Laat de ander zelf met oplossingen komen terwijl je een luisterend oor bied. 

Je kunt een ander beter helpen wanneer je zelf ook de steun krijgt die je nodig hebt. Komt de ander met een probleem naar jou toe, zorg dan dat diegene zich gehoord voelt. Je hoeft niet met oplossingen te komen, maar door jouw steun komt de ander vaak zelf tot een oplossing. 

Zeg jij altijd “ja” wanneer een collega je iets vraagt om te doen? En zit jij daardoor uiteindelijk na je werktijd nog je eigen taken te doen? 

Opdracht: Zeg niet direct “ja”. Reageer met: “Ik kom hier zo even op terug.” Hierdoor heb je de kans om even te voelen of je deze taak echt wel op je wilt nemen. Je hoeft niet direct te antwoorden. Wanneer je altijd “ja” zegt, rekenen anderen erop dat jij alles wel voor hen opknapt. Sta dus niet gek te kijken wanneer je een gekke blik van hem of haar krijgt of als er tegengas gegeven wordt wanneer jij “nee” zegt. 

Veel mensen hebben moeite met ontvangen of geven. Geven en ontvangen zijn met elkaar verbonden. Het één heeft invloed op het ander. Echt geven kan pas als je ook goed kunt ontvangen. Te veel geven kan je uitputten en ontvangen kan je een gevoel van kwetsbaarheid geven. Leer vanuit je intuïtie te leven, dit helpt je beter voor jezelf te zorgen en helpt je te handelen in lastige situaties waarbij je zelf zoveel mogelijk in je kracht blijft staan. Even een simpel voorbeeld; Je krijgt een compliment dat je trui leuk is. Reageer jij met: “Ach hij kostte maar € 10!” of iets dergelijks? Je vindt het lastig om een complimentje in ontvangst te nemen. Zeg de volgende keer “Dank je wel” en kijk hoe dit voor je voelt. 

Hoe ga jij om met complimenten? Is geven en ontvangen bij jou in evenwicht? Zo nee, wat doe jij meer?

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura