Hoogsensitieve kinderen en jongeren kunnen leren om rust te nemen als ze hier behoefte aan hebben. Zij raken gemakkelijk overprikkeld. Daarom is het belangrijk om even met zo min mogelijk prikkels omringd te zijn.

Grounding is een methode waarbij het aandacht wordt terug gebracht naar het heden en naar het lichaam. Dit helpt omdat storende prikkels meestal buiten het lichaam zijn. Storende gedachten gaan juist over dingen in het verleden of de toekomst.

Door middel van grounding blijf je weg van storende prikkels en gedachten. In deze blog komen drie groundingtechnieken aan bod:

1. De eerste techniek is heel simpel en is altijd en overal toe te passen:
Wrijf met je wijs- en middelvinger langzaam over je onderarm.
Hierdoor wordt je aandacht naar je lichaam gebracht en naar het heden. Hierdoor vermindert piekeren en je bent weer volop aanwezig in dit moment.

2. Er is ook een techniek van grounding met de natuur.
Draag een kiezelsteentjes of eikeltje in je broekzak. Met je dat je overprikkeld raakt, pak je deze uit je broekzak. Je richt al je aandacht op het steentje of eikeltje. Je voelt heel bewust het oppervlak. Hoe glad of juist een beetje ruw het is. Alleen al door te kijken naar het object, verplaatsen zij hun aandacht wat stress voorkomt of vermindert.

Veel hoogsensitieve kinderen hebben een bovengemiddelde waardering voor de natuur omdat het hen rust geeft. Hier kunnen zij prikkels loslaten.
Dus lekker naar het bos gaan of een park is ook heel fijn.

3. Een andere manier van grounding is een techniek met je ademhaling. Door je aandacht te richten op je ademhaling, ben je weer in het heden. Dit vermindert spanning, stress én activeert het parasympatische zenuwstelsel wat voor rust zorgt na een stressvol moment.

Deze oefening kun je samen met je kind doen:
Leg een hand op je hart en de ander op je buik. Voel hoe je buik bij iedere ademhaling naar voren komt. Adem uit. Tik in een langzaam ritme met de hand die op je hart ligt een maat. Adem drie tellen in….en adem drie tellen uit.

Herhaal de oefening totdat de overprikkeling is afgenomen.

Ik hoop dat je iets aan deze technieken hebt wanneer je kind overprikkeld is.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura