Over een paar dagen is het kerst. Waarschijnlijk heb je al plannen gemaakt met familie en-of vrienden. Vaak zijn het drukke dagen waarop je veel mensen ziet en nog veel meer prikkels opdoet.

Wat ervoor zorgt dat deze dagen nog meer energie kosten, zijn de verwachtingen die deze dagen met zich meebrengen. Je familie wil bijvoorbeeld per se kerst vieren waarbij alle kinderen tegelijk aanwezig zijn. Maar je bent al in de dertig of veertig en hebt ook te maken met schoonfamilie en dergelijke. Hoe je je best ook doet, het lijkt nooit goed genoeg te zijn.

Of je wilt het liefst een paar dagen weg met kerst maar voelt je dan schuldig tegenover familie, want je “hoort” toch bij familie te zijn met kerst.

Je kunt ook teveel druk op jezelf leggen met het bereiden van een kerstdiner? Is het wel bijzonder genoeg? Heb ik voldoende voor iedereen? Zouden mijn gasten dit gerecht wel lusten?

Kortom een hoop onrust die verwachtingen en de drukte met zich meebrengen.

Zorg goed voor jezelf óp deze dagen en rondom deze dagen. Indien het mogelijk is, neem je de dag ervoor al wat meer rust en zorg dat je zoveel mogelijk voorbereidingen al gedaan hebt zodat je het de dagen zelf iets rustiger hebt. Delegeer ook. Vraag je gezinsleden, vrienden en/of familie om ook iets voor te bereiden zoals een voorgerecht of toetje. Je geeft werk uit handen.

Wat verder belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen, desnoods echt te blocken in je agenda. Je doet dan iets waar je energie van krijgt. Ga lekker de natuur in, ook fijn na de drukte. Maak een wandeling, doe dit lekker alleen. Of alleen met je gezin. Pak een boek en ga lekker een (paar) uur lezen. Of doe iets anders waarvan jij ontspant; doe iets creatiefs, ga sporten, schrijf dingen van je af…

Plan niets in de dag na kerst. Hierdoor kun je die dag zelf inplannen op hoe je je voelt. Rustig opstaan, wandelen en in de middag thuis nog lekker rommelen. Dit klinkt toch heerlijk in plaats van weer sociaal doen en afspraken te hebben staan. Indien dit niet mogelijk is vanwege werk, plan dan daarna niets. Ga lang in bad en lees een boek. Kijk wat wel past dan in je planning. Maar kies voor jezelf, pak je rust zodat je kunt ontprikkelen. Op deze wijze kun je meer hernieuwde energie en vanuit rust weer verder. Kijk waar jij van tot rust komt en/of waar je energie van krijgt, en doe hier meer van gedurende deze dagen en de dagen rondom de feestdagen.

Pak je rust en geniet tijdens de kerstdagen. Vul deze in zoals jij dit wilt en niet naar de verwachting van een ander.

Hoe zorg jij ervoor dat je niet overprikkeld raakt tijdens de feestdagen? Heb jij hier hulp bij nodig, stuur mij een DM dan denk ik met je mee.

Chat openen
Hai!

Heb je een vraag over één van de diensten die ik aanbied of wil je een healing of cursus boeken, stuur mij dan een berichtje.

Liefs,
Laura